pátek 30. června 2017

Na cestě VI

Den 6. - High Line

  Revitalizace nepoužívané a zčásti již zbořené nadzemní trati, která vedla skrze čtvrť plnou balíren masa, se stala projektem s mezinárodním dosahem. Díky iniciativě dvou zakladatelů Joshuy Davida a Roberta Hammonda vzniklo místo - oáza klidu a zeleně - uprostřed průmyslové čtvrti. První část parkově upravené High Line se veřejnosti otevřela v roce 1999, poslední roku 2014.
 Realita se však od doby vzniku hodně změnila. Z High Line se stalo turisty vyhledávané místo a rovněž cenná lokalita pro developery. Ceny místních realit stoupli tak, že se původní obyvatelé museli odstěhovat. Projekt High Line opustili také její zakladatelé (pěkný rozhovor zde). Všude se staví, restaurace a obchody zde rostou jako houby po dešti. Bytové domy navrhují dnes populární architektonická studia (např. Zaha Hadid, Frank Gehry, Jean Nouvel a Shigeru Ban), komerční mrakodrapy zde zabydlují prestiží společnosti.
 Co ale nechybí je kreativní duch. High Line i její okolí je protknuto uměním. Ze své Marcelem Breuerem postavené budovy se sem přestěhovalo také Whitney Museum of American Art, které se stalo uvítací bránou pro návštěvníky přicházející ze 14. ulice. Sama High Line ročně hostí více jak třicet uměleckých realizací (výstavy, performance, videoprojekce, site-specific instalace atp.), o nichž vás informuje volně dostupný internetový průvodce. Téměř na každém kroku na vás čeká nějaké překvapení.

Stavební ruch při horním konci High Line














Budova nového muzea amerického umění od Renzo Piana (poněkud starším "bratříčkem" je Pianovo známější Centre Pompidou v Paříži)



1 komentář:

  1. Som tým miestom fascinovaná, hoci som ho zhliadla len v relácii o makléroch, ktorý predávaju v NY byty...

    OdpovědětVymazat