středa 7. června 2017

Na cestě V

Den 5. a 6. - hlavní turistické atrakce

 Jako správní turisté jsme nechtěli hlavní atrakce NY vynechat. Kdysi už jsem v soše Svobody byla, v její korunce, ale musím přiznat, že příliš není o co stát. Šroubovice schodů nahoru, pak se rychle vyfotit, rozhlídnout a zas šroubovice schodů dolů. Za vámi štrůdl lidí. Je pěkné prozkoumat vnitřní konstrukci sochy, ale tu vidíte i z horního patra podstavce a v muzeu se dozvíte o stavbě sochy do nejmenší podrobnosti vše. Lístky jsem kupovala ještě v Česku, zhruba měsíc předem, a korunka byla do září beznadějně vyprodaná...
 Jinak doporučuji opravdu všem koupit lístky v předstihu, ušetříte dost peněz. Někdy se podaří v akci koupit i voucher. Tak jsme to měli při koupi lísků na Freedom Tower. Ušetřili jsme dobrých 20 Dolarů oproti ceně na místě. Nadto se vyhnete frontám a jste vpuštěni přednostně.

 






 

Muzeum na Ellis Island, kde na počátku 20. století přistávaly lodě s imigranty (až do roku 1954), pro nás bylo velkým zážitkem. Jen u expozice o přelomu minulého století jsme strávili několik hodin. Pravda, pro děti to úplně není, ale dospělí se zabaví na dlouho. Můžete sledovat různé národnosti, jejich uplatnění po příjezdu do Spojenách států, vzpomínky pamětníků, tuhnoucí atmosféru v době finanční krize... V mnohých aspektech se situace před sto lety podobá té dnešní. Celé muzeum jsme projít nestačili, na to bychom tam potřebovali být celý den. Tak aspoň vzpomínková fotka z přijímacího sálu (Registry Room) pro imigranty.





Fontána poblíž World Trade Center od jednoho z nejlépe placených amerických výtvarníků Jeffa Koonse. V té samé době se před Rockefellerovým centrem instalovala jeho nafukovací socha baletky, která rozvířila debatu o plagiátorství. Více zde. Jeff Koons je ale známý tím, že dokáže vtipně parodovat nevkus naší společnosti.




V dáli, za Empire State Building, stojí nový štíhlý mrakodrap od Rafael Viňoly Architekts, který je nyní druhou nejvyšší budovou Manhattanu a nejvyšší rezidenční budovou Spojených států. Penthouse (horní byt) se prodal za 95 milionů Dolarů, což z něj udělalo nejdražší byt vůbec. Prý patří arabskému šejkovi. Budova je to vskutku elegantní a výhledy nádherné - pokud se nebojíte výšek jako já. Nakoukněte zde.



2 komentáře:

  1. Mohly jsme se setkat, mohlo to bejt dobrý, dvě blogerky jedna na návštěvě a jedna domácí :-d

    OdpovědětVymazat
  2. Zaujímavé, ja moc rada preto pozerám reláciu o NY maklérov bytov.

    OdpovědětVymazat