čtvrtek 11. dubna 2013

Odpolední

Ano, můj příspěvek je takový odlehčený, odpolední. Je o hrníčku, čaji a designu. Prostě o všem, co se dnes sešlo na stole při krátké odpolední siestě.

Tak za prvé, rozšířila se nám sbírka kávových / čajových hrnečků, o kterých jsem před časem psala zde. Mám radost, jsou všechny neustále vytížené. Shodou okolností mají ony dva (staro)nové stejně jarně zelený dekor jako naše kuchyň. A co jiného v nich dnes mohlo skončit než zelený čaj:-). V čajích se sice nevyznám, o kvalitě toho vím jen velmi málo, ale jasmínový si dám ráda vždy. Věděli jste, že ochucené zelené čaje byly doménou číňanů od 9. století a byly určeny výhradně pro dvůr panovníka? A že pro jasmínový čaj, jehož základem může být čaj zelený, bílý, či dokonce černý, se jasmínové kvítky sbíraly vysoko v horách? A že ten nejlepší pochází z Číny (hornatá provincie Fujian na JV straně) a Vietnamu? Takže tento cejlonský asi nebude kvalitou nic moc, ale i tak chutná. Ostatně, ani na stránkách výrobce se o něm (natož o výrobci Tarlton) nic nedozvíte. Takže příští volba snad bude lepší....


Počtení u čaje však bylo kvalitnější. Musím za něj poděkovat H., který mě na článek v Dolcevita upozornil. Představen byl byt jako ten náš, tedy 19. století, vysoké stropy, velkorysé prostory. Dokonce i dispozice podobná. Vymalován a vybaven stylem, který bych si taky nechala líbit, jen mít tak ještě někde ukryt velký pytel peněz. Takže jsem si zavzdychala a pokud chcete, vzdychněte si se mnou. Jen ten válečkový dekor na zdi, tím si nejsem tak jistá. Pořád se mi vybavuje babiččina vesnická komůrka...


foto: http://www.sculpt.cz/praha-1
foto: http://www.sculpt.cz/praha-1

Rekonstrukce a zařízení bytu (více zde) proběhla pod taktovkou kreativního týmu nového pražského studia Sculpt, který stojí i za návrhy a výrobou vlastních kousků nábytku, čerpajících to nejlepší z historie designu. Jako tahle obýváková komoda... Avšak už zběžný pohled mě informoval o tom, že v bytě dlouhodobě nikdo nebydlí, natož aby tu pobíhaly děti. Takže slovo závěrem. Na takový byt mám ještě čas, do důchodu daleko;-).

foto: http://www.sculpt.cz/praha-1


5 komentářů:

  1. V čajích se taky moc nevyznám, ale nejlepší zkušenosti mám s údajně tím nejlepším.) - indickým darjeelingem. Ten člověk vypije a cítí se prostě náramně dobře:) A moc děkuju za odkaz na studio Sculpt, jejch práce se mi moc líbí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Čaje jsou spíš téma pro odborníky a ne pro ty (jako já), co si je vaří v poklusu a nemají ani čas měřit minuty louhování, natož dbát správné teploty vody;-). Ale líbí se mi, když mi někdo ten správný udělá... A není zač, to byla náhoda. Vlastně jsem to jen poslala dál:-). JSem zvědavá, jak to s nima bude dál.

      Vymazat
  2. Krásná hrníčková sbírka. Hezký jarní víkend. Eva

    OdpovědětVymazat
  3. Zelené hrníčky spolu výborně ladí. Ta komoda je jak krabičky od sirek na sobě (v Brně stojí podobně řešený dům), ale k dětem fakt není. Zato ten natřený noční stolek, ten bych brala hned.

    OdpovědětVymazat
  4. Fnjuk, na poslední fotce náš starý gauč (čekal tu na nás, ve starém domku, po původní majitelce - bohužel zafungovala dlouhodobá vlhkost v domě a povrchová dýha se odchlípla). Naštěstí jsme místo něj nemuseli ubytovat nějakého junáka, ale jiný stařičky kousek. Jsme holt zpátečníci.

    Hrnky bezva. Z těch musí chutnat šecko:o) Mám taky jeden, co má na dně Czechoslovakia. Nejmilejší...

    OdpovědětVymazat