úterý 19. února 2013

Skoro nová

Kdybyste ji viděli před tím, asi byste ji těžko poznali. Přišla k nám celá umouněná a s velkými ranami, které utržila časem. Je jí taky už kolem osmdesátky. Možná víc, možná míň....

Taška po manželově prababičce je jedním z pokladů, které k nám připutovaly z Prahy spolu s knihami. Prababička Inka si ji ušila ve 30. letech, když s pradědečkem poprvé začali jezdit do Jugoslávie. Aby byla trochu za parádnici. (Od těch dob se příliš nezměnilo, že?!) Časem taška přestala plnit svůj účel a skončila někde pod hromadou dalších nánosů a světlo znovu spatřila až při nedávném "velkém" stěhování.
Pro její záchranu stačilo málo - několikrát ručně vyprat a použít všechny dostupné odstraňovače skvrn (i přesto některé setrvaly, potvůrky!), olejem napustit dřevěné části, koupit nové provázky na ucha a vzít jehlu do ruky a zašít ony rány.

Tadá, tady je. Krasavice!


12 komentářů:

  1. Wow!!!
    Rodinný poklad, úžasný.

    OdpovědětVymazat
  2. Wow, konečně vidím křížkovou výšivku takhle v akci! :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Fííííha, to je tedy poklad. Krásná!

    OdpovědětVymazat
  4. kdyby na světě bylo víc takových pokladů...

    OdpovědětVymazat
  5. Dlouho už jsem neviděla tak nádhernou kabelku, jako bonus její příběh, tuplovaná krása, Kláro. A Vaše Inka je Inkou po prababičce Ince? :o)

    OdpovědětVymazat
  6. Ta je nádherná! Mám moc ráda křížkovou výšivku takhle "retro". Parádní!

    OdpovědětVymazat
  7. Jé, děkuji! Takový ohlas jsem ani nečekala, ale taška si ho určitě zaslouží. Mám ráda její nadčasovost. Úplně si tu prababi představuju, jak ji vyšívá na koleně u okna...
    PS: Inka je myslím jen shoda zkratky - snad Jiřinka, ale raději se přeptám.

    OdpovědětVymazat
  8. Krásná taška! Je skvělé, že po letech zase slouží, dneska se lidi hned všeho zbavují.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pravda, děkuji. Mám pocit, že každý jsme měli období mladické nerozvážnosti, kdy jsme chtěli vše staré vyhazovat. Je dobře, že taška počkala nepovšimnuta - kdo ví, co by s ní bylo.

      Vymazat
  9. Klári, ještě jsem tam našel po babi jednu podobnou, menší (na šminky), taky bude potřeba restaurovat, ale tvoje šikovné ruce to zvládnou... Těš se, je moc rozkošná!

    OdpovědětVymazat