úterý 20. listopadu 2012

Ikea - Halabala - Šembera

Tak včera ho Alex konečně pověsil. A vypadá to, jako by tam visel odjakživa. Byla to láska na první pohled a ani jsme netušili, jak mu to u nás bude slušet... Děkujeme rodičům za překrásný dar! Snad se mu u nás ve společnosti polorozpadlých kousků Halabaly a stálic z Ikei bude líbit. A taky doufám, že ho nový byt, až se jednou přestěhujeme (!!!), přijme stejně jako tento.


Výtvarník Oldřich Šembera patří k našim oblíbencům. Nejen proto, že ho inspiruje příměstská krajina a zejména okolí Mlýnského potoka, který protéká přímo pod našimi okny, ale také proto, že v jeho díle spatřujeme poctivost vlastní malířskému řemeslu, byť už dnes Olda používá nová média (zpracování digitální fotografie a následný tisk). Zvláštní světelná atmosféra jeho obrazů nás chytá u srdce...
Nedávno Muzeum umění v Olomouci uspořádalo výstavu OL–03–12 - retrospektivu olomouckých výtvarníků - již zmíněného Šembery, dále pak Ondřeje Michálka a Jiřího Žlebka. Výstava nenesla punc provinčnosti a kvalita představených umělců i děl mohla některé překvapit. Ukázala bezesporu to nejlepší, co může české výtvarné umění lačným milovníkům umění 20. a 21. století nabídnout. Někteří z nás se tam vydali hned několikrát:-).



6 komentářů:

  1. Klári, skvělý....nádhera. Něco podobnýho nutně potřebujeme k nám do obyváku....moc mu to u vás sluší...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máme ještě jeden, stejného rozměru, ten jsem dostala ke 30. Ale zatím visí dost nedůstojně, takže se nehodí to publikovat:-). Ale Šemberovy obrazy jsou skvělé, vůbec jsme si nemohli vybrat... Slušelo by jim to nejspíš všude!

      Vymazat
    2. Tak to nám musíš zprostředkovat koupi....už dlouho po něčem podobném pasu....:-)

      Vymazat
    3. Jani, klidně, bude jen rád. Maminka si chce taky vybrat obraz k 50. Tady je prozatím odkaz, jukni na to: http://www.galeriecaesar.cz/galerie%20sov/sembera/semberagalerie.htm.

      Vymazat
  2. No, ty jooooooo, koukám k vám domů - vy jste teda nóbl rodina: umění výtvarné, umění hudební, umění užité, všecko krásné.
    (Btw: proč já dostala k třicetinám domácí pekárnu??? ... :o().

    OdpovědětVymazat
  3. Pekárna je u mě v pořadí:-). Jinak to tak nóbl není, spíš sbírka toho, co kdo dal. Je nám líto staré věci vyhazovat, i když naše jednoruká křesla bych vyhodila s chutí. Ale pšššt!

    OdpovědětVymazat