úterý 12. března 2013

Kuchyňský

Světla víc, času míň. Znáte to? Tak alespoň kuchyň dostala svou dekoraci a čisté okno. Toť první vlaštovka jarního úklidu.



Ptáčka jsem dostala z charitní burzy. Shledala jsem, že na jeho výrobě nic není, tak jsem si udělala šablonku a teď už je vyrábím ve velkém;-).


Na "šnečky" jsem zase dostala recept od sousedky a stejně jako ona ho obohatila o skořici. Jsou výborné! A jednoduché. Znáte mě, nic složitého bych nedělala, všechny suroviny najdete doma. Těsto je za 5 minut, pak kynutí, příprava 5 minut a pečení. Díky Evi!

 Pro ty, co by to chtěli zkusit: na 8-12 šnečků 1 vejce, 120 ml mléka, 30 ml olivového oleje, 70 g másla, 1 malou lžičku soli, 45 g vanilkového cukru, 350 hladké mouky, 18 g kvasnic. Smíchat, nechat vykynout, udělat žížalky o cca 20 cm, trošinku rozplácnout a smotat. Potřít vodou. Při 170-180 stupních péct dozlatova (asi 15 min). Jak jsem psala, přidala jsem skořici a navrch posypala skořicovým cukrem. Přístě bych ještě přidala namočené rozinky, ořechy nebo tak něco. Fantazii se meze nekladou.


6 komentářů:

  1. Klári,
    krása!!!
    Taky mě vždycky baví návštěvy, co se rozplývají nad mými úžasnými výrobky, aby posléze ode mě zjistili, že jsou to věci z chráněných dílen ... :o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, náročnost stupeň 1:-). Ptáčci dokonce bez práce... Musíme přece ty chráněné dílny podporovat! ;-)

      Vymazat
  2. Pěkné.... asi bych se taky měla poobhlídnout po kočičkách:-))
    Ajka

    OdpovědětVymazat
  3. Klári, i my nakupujem v chráněných dílnách. Dokonce si i s kamarády dáváme navzájem dárky z chráněných dílen:)
    Šneky zítra vyzkouším, tak jsem zvědavá.. Pečení mě baví, ale na kynutý specialista nejsem:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Luci, já taky ne, tohle je snad mé první pečení z kynutého. U nás to pak stejně sním jenom já... A to je hezký, že to takhle praktikujete. U nás ty "hand made" výrobky taky začaly frčet;-).
      PS: Obdivuju tvé vystřihovánky. Kdy se všechny ty 100 a 1 věci, co děláš, dají stihnout?

      Vymazat