čtvrtek 29. listopadu 2012

Kuchyně 3

Dnes z jiného soudku - zase se vracím ke kuchyním. Pořád hledám inspiraci, i když už jsme výrobu zadali. Práce v bytě jdou ale pomaleji, než jsme čekali (nebo spíš já čekala); touhle dobou už jsme měli být v novém. Ne že by se mi tu nelíbilo, ale přeci jen jsme spoustu věcí doteď neřešili s vidinou toho, že to už nemá cenu, že se budem stěhovat. Takže v celém našem třípokojovém bytě byste např. našli jen dvě malé skříně a spoustu papírových krabic;-). I když po designu naší úsporné kuchyně se mi bude určitě stýskat... Můj muž už je na debaty ohledně nového bydlení háklivý. Ale já, jako správná ženská, pořád něco vymýšlím. V hlavě mám plno představ, plno plánů, které bych chtěla uskutečnit. A stále mě baví koukat na stránky o bydlení a hledat další inspiraci. Aspoň do doby, než bude hotovo. Ale to jen tak brzy nehrozí:-).
Tady jsou některé z mých inspirací - tentokrát z internetových stránek magazínu Dezeen. Vřele jej všem doporučuju! A pokud máte chvíli, koukněte se i na odkazy pod obrázky, protože nejen ty kuchyně jsou dle mého skvostné!

Dům dvou umělců v Puebla v Mexiku od M+N Architektos, http://www.dezeen.com/2011/12/03/house-for-two-artists-by-m-n-arquitectos/

Apartmány hotelu Berge v Chiemgau v Německu od Nilse Moormanna, http://www.dezeen.com/2009/05/06/berge-by-nils-holger-moormann/

Apartmán v El Born v Barceloně od Arquitectura-G, http://www.dezeen.com/2011/03/21/apartment-in-el-born-by-arquitectura-g/

středa 28. listopadu 2012

Barvami proti podzimní šedi

Dnes to vypadalo nadějně - venku po ránu konečně svítilo sluníčko. Chápejte, ta šedivost podzimních dnů mě prostě ubíjí. Do takových dnů se ne a ne probudit (kafe je mým nezbytným raním společníkem) a odpoledne mám pocit, že se stmívá už ve dvě. Den se už tak dost zkrátil říjnovou změnou času. Ale tahle šedivost, která je umocněná směrováním našich oken na západ, je dlouhodobě nesnesitelná. No, a aby toho nebylo málo, jsou právě dvě hodiny a už je zase zataženo... Takže přispívám aspoň touhle troškou k boji proti podzimní šedi!



neděle 25. listopadu 2012

Vánoční motivy

Vánoční přání mi jdou pomaleji, než jsem myslela. Mé soustředění je neustále narušováno věcmi důležitějšími - jako například košem prádla, neuklizenou podlahou v kuchyni, křičícím miminkem atp...:-). Ale i tak se pomalu klubou. Tady jsou motivy pro další z nich. Než se z nich stanou ona zmiňovaná přání (nebo cedulky na dárky), projdou ještě počítačovou úpravou. Ale je třeba zvýšit tempo, první adventní neděle se blíží!!!


PS: Se mnou teď maluje i Johanka a chvíli ji to i baví;-).

pátek 23. listopadu 2012

Mimi

Dnes jsou tomu přesně čtyři týdny. Myslela jsem si, že to bude horší - že bude Johanka žárlit, Inka trpět na koliky a noci že budou takřka bezesné. Ale spletla jsem se. Z Johanky se vyklubala starostlivá sestřička, Inka spinká jako andílek a v noci si mnohdy udělá i pětihodinovou pauzu. Takže i přesto, že to není úplně jednoduché, mě energie neopouští. Doufám, že jsem to právě nezakřikla! Ťuk ťuk ťuk... Tyhle holky jsou můj/náš největší poklad!

Inčin 24. den

čtvrtek 22. listopadu 2012

Přípravy na Vánoce

K šicímu stroji se ne a ne pořád dostat, tak vymýšlím jinu činnost. Chtěla bych něčím přispět do burzy, která probíhá každou adventní neděli v našem kostele. Začala jsem s tvorbou přáníček a cedulek na dárky. Tady zatím malinká ochutnávka...


Návštěva

Včera jsme měli milou návštevu - z Huslenek přijela švagrová s dětmi. Okoukli nový přírůstek v naší rodině, pohráli si s Johankou, přivezli spoustu krásných dárků a tuhle překrásnou kytici (jen pro mě:-)). Ale především jsme strávili hodiny příjemným povídáním. Škoda, že jsou pro nás Huslenky trošku z ruky:-(... Denisko, děkujeme!


PS: Na stěně další Šemberův obraz.

úterý 20. listopadu 2012

Ikea - Halabala - Šembera

Tak včera ho Alex konečně pověsil. A vypadá to, jako by tam visel odjakživa. Byla to láska na první pohled a ani jsme netušili, jak mu to u nás bude slušet... Děkujeme rodičům za překrásný dar! Snad se mu u nás ve společnosti polorozpadlých kousků Halabaly a stálic z Ikei bude líbit. A taky doufám, že ho nový byt, až se jednou přestěhujeme (!!!), přijme stejně jako tento.


Výtvarník Oldřich Šembera patří k našim oblíbencům. Nejen proto, že ho inspiruje příměstská krajina a zejména okolí Mlýnského potoka, který protéká přímo pod našimi okny, ale také proto, že v jeho díle spatřujeme poctivost vlastní malířskému řemeslu, byť už dnes Olda používá nová média (zpracování digitální fotografie a následný tisk). Zvláštní světelná atmosféra jeho obrazů nás chytá u srdce...
Nedávno Muzeum umění v Olomouci uspořádalo výstavu OL–03–12 - retrospektivu olomouckých výtvarníků - již zmíněného Šembery, dále pak Ondřeje Michálka a Jiřího Žlebka. Výstava nenesla punc provinčnosti a kvalita představených umělců i děl mohla některé překvapit. Ukázala bezesporu to nejlepší, co může české výtvarné umění lačným milovníkům umění 20. a 21. století nabídnout. Někteří z nás se tam vydali hned několikrát:-).



čtvrtek 8. listopadu 2012

Září

Ještě několik vzpomínkových fotek na září - na jedny z posledních teplých dnů...

foto: Štefan Berec
foto: Štefan Berec
foto: Štefan Berec
foto: Štefan Berec





středa 7. listopadu 2012

Inka

Po delší odmlce se mi zase vrátila chuť do psaní a tvoření - snad je to spojené s těmi dlouhými večery, nebo snad s tím, že ze mě opadla část starostí a letního shonu. Každopádně přibyl další človíček, pro kterého stojí za to aspoň nějakou tu vzpomínku uchovat. Jmenuje se Ingrid a na svět se poprvé podívala den po mých třicátých narozeninách, 26. října. Všichni se radujeme z její přítomnosti, dokonce i Johanka. Tak snad bude všechno tak, jak má být... Jen toho času asi nepřibude;-).



Tenhle Ibišek jí vykvetl při příchodu z porodnice